Guiden til nybegyndere på facebook

facebook nybegynder guide

Denne guide er ment til dem, som lige er kommet på facebook og som har fået oprettet en profil, eller til dig, som har en profil men som ikke rigtig har haft tid til at komme i gang og som syntes det er lidt uoverskueligt.

Guidens henblik er at give dig en god basis introduktion til facebooks forskellige muligheder og afdække de forskellige begrebers betydning.

 

 1. Tidslinje på facebook

Inden du begynder at søge efter venner er det vigtigt at du laver din tidslinje færdig, (på samme måde som din personlige profil). Dette inkludere alt fra at tilføje et profil billede til din ansættelses historik og sætte din relations status. Det bliver kaldt en tidsline fordi den kan indeholde information, som er vigtige tidspunkter og minder fra hele dit liv. Tidslinjen er meget nuanceret og opmuntre dig til at gøre den så detaljeret som muligt. Der er rigtig mange mennesker der udfylder sin tidslinje detaljeret og bruge den, som god information – så man skal ikke holde sig tilbage

 

 2. Venner på facebook

Når du har fået fyldt en god portion information i din Tidslinje på facebook, så er det ved at være tid til at tilføje nogle venner. Der er meget store chancer for at mange af dine kollegaer, familie medlemmer, klassekammerater osv. allerede er på facebook. Det eneste du skal gøre er at bruge søgefeltet i øverste højre hjørne i toppen af sitet, indtast fornavne med efternavn og så dukker de op, og du kan nu sende en anmodning til dem om at blive deres ven, som de så får besked om når du trykker på knappen. Herefter acceptere de formentlig og nu er i så venner og du kan se dem på din liste over kontakter.

Efterhånden, som du får tilføjet flere og flere venner til din profil, så vil facebook begynde at forslå nye venner til dig. Det er fordi at facebook har en beregnende algoritme, som giver relevante forslag ud fra dine venners netværk, som facebook så spørger om du måske også kender.

 

3. Nyheder på facebook

Det at finde venner på facebook er vigtigt, Det er selvfølgelig ikke vigtigt, bare for at være forbundet til en masse mennesker. Det er vigtigt, da man har mulighed for at være opdateret og du kan følge med i, hvad dine venner laver og hvad der sker for dem lige nu og, hvad det er som de kan lide, som du måske også syntes er interessant. Stedet, hvor du kan følge med i, hvad der sker for dine facebook venner er i Nyheder. Nyheder finder du til venstre på din facebook profil i navigations menuen.

Det første du ser når du er logget in på facebook er alle Nyheder. Her kan du se dine venners opdateringer, nye fotos, links til artikler og meget mere. En af de nyeste ændringer som facebook har lavet til funktionen Nyheder er rækkefølgen på, hvordan man ser opdateringer. Facebook’s intelligens og dine egne aktiviteter bestemmer, hvilke nyheder der er mest vigtige, og de bliver derfor vist i toppen af skærmen når du logger på. Du kan sammenligne det med forsiden af en avis, hvor indholdet er bestemt af en algoritme i stedet for en redaktør. Det er derfor ikke sikkert at rækkefølgen dine Nyheder bliver vist i svarer til tidspunktet hvor de er blevet skrevet, da dine nyheder nu vises ud fra hvor relevante de er for dig og din adfærd.

Det er selvfølgelig smart at få vist nyheder på facebook ud fra om du syntes det er vigtigt, men du kan sagtens få dine nyheder vist i kronologisk rækkefølge, du skal bare sortere dem, i toppen efter nyeste.

 

4. Status Opdatering på facebook

Der er to måder at opdatere sin facebook profil på.

  • 1. Man kan bruge funktionen: “Opdatering”
  • 2. Man kan bruge funktionen: “Check-in”

En status opdatering kan være alting, som du syntes er vigtigt for dig, og som du har lyst til at dele med de venner du har på facebook, uanset tid og sted. Når man bruger funktionen Opdatering, hvor man både kan skrive og vise billeder, så er det en mere generel opdatering, hvor du kan kommentere noget eller give udtryk for en mening eller bare fortælle noget til dine venner. Du kan fx også lave en afstemning eller bare dele et link.

Når du opdatere ved at bruge funktionen “Check-in”, så er det ofte i forbindelse med et sted du befinder dig lige nu, som du gerne vil have at dine venner skal vide at her er du nu. Hvis du bruger check in funktionen, så kommer facebook med forslag til kendte steder i området i forhold til din position, som du så kan vælge på en liste. Dette gør facebook, hvis du fx bruger en iPhone eller iPad med indbygget GPS, så gør facebook det nemmere. Du kan sagten tilføje billeder og andet, når du laver en opdatering via Checkin funktionen.

Du kan enten opdatere fra sektionen Nyheder eller i toppen af din tidslinje.

Men jeg vil anbefale at du først ser lidt på dine venners måde at opdatere deres profil på, inden du selv begynder at opdatere din egen. Hver person sin egen måde at opdatere på i forhold til stil og hvor ofte man opdatere. Mange der er nye brugere på facebook er ikke altid klar over hvad, der er god stil i forhold til at opdatere i forhold til indhold og hyppighed. Det vil sige andre af dine venner kan hurtigt se dine opdateringer, som spam eller kedelig information, hvis du fx skriver (Er lige taget med bus line 4 kl 7:30 på arbejde). Facebook er et sted, hvor man kan dele information med værdi, og starte diskussioner og samtaler. Inden du poster, er det en god ide at spørge sig selv, hvad er værdien af denne information for mine venner, kan jeg gøre nogle glade eller få dem til at grine eller er det en vigtig nyhed, som de bare må høre om.

 

5. Virksomheder / Brands på facebook

Det er ikke kun dine venner der findes på facebook og som du kan kommunikere med. De fleste større virksomheder og Brands, plus et stigende antal af mindre virksomheder bruger i dag facebook til at komme i kontakt med dig og andre virksomheder. De deler tilbud og ønsker feedback til og fra forbrugere samt deres fans. Helt store virksomheder har millioner af fans, som er interesseret i at få deres nyheder og opdateringer via facebook.

Find de brands og virksomheder du gerne vil følge, se efter deres tidsline, klik på deres Like funktion. Herefter vil du begynde at se deres opdateringer iunder dine Nyheder sammen med nyheder fra dine venner. Det handler bare om at komme i gang.

 

6. Syntes Godt Om / Like, Knappen

 

synes_godt_om

like knap

Et af de mest værdi-skabende værktøjer på facebook er “Syntes Godt Om” knappen. Flere steder står der “Like” på knappen i stedet som er den amerikanske version. Ved at trykke på knappen kan man give udtryk for sin support, det at man godt kan lide noget eller at man støtter op omkring noget. Det kan være: aktiviteter, brands, artikler andre brugere, produkter osv. Man kan finde Syntes Godt Om knappen på næsten alt indhold der er facebook relateret, så man har mulighed for at give til kende at man syntes om dette. Man ser knappen i forbindelse med opdateringer, kommentarer og reklamer mm.

Du kan også finde “Syntes Godt Om” knappen udenfor facebook,  på andre websitets og internetbutikker mm. Disse sites bruger et facebook plugin, som bevirker at når du kan lide noget udenfor facebook, så vil din support blive vist på din timeline, hvor dine venner kan kommentere på det, som du har givet til kende at du kan lide.

Da facebook i sin tid lavede mulighed for at man kunne lide noget udenfor facebook og det blev vist på éns profil, så havde man ikke regnet med at det blev så populært, det åbnede op for et helt nyt socialt lag, som der i princippet kan tjenes penge på. Facebook holder styr på, hvad det er du kan lide også udenfor facebook, hvis du har trykket på “Syntes Godt Om” knappen et sted, så registrerer facebook det. Det betyder at facebook ifølge sine betingelser har ret til at sælge de registrerede informationer til andre virksomheder, som så kan reklamere til dig via facebook ud fra, hvad du godt kan lide. Ønsker du ikke det, så skal du klikke på “Syntes Godt Om” knappen med omtanke i fremtiden, men ifølge facebooks betingelser for brug af dine data har de ret til det.

 

7. Tagging på facebook

Når man tagger på facebook, så betyder det at du direkte kan nævne og linke til en anden facebook bruger, i fotos, opdateringer eller i Check-in’s  og kommentarer. Man kan fx tagge en person i et foto, personen vil så efterfølgende modtage en besked om at han eller hende er blvet tagget i et foto, og det vil fremgå på vedkommendes tidslinje, det sker dog kun hvis personen har tagging funktionen aktiveret i sine indstillinger.

Tagging muligheden er med til at skabe nye samtaler og laver flere muligheder for at udvide netværket imellem brugerne. Hvis jeg fx vil have at min far skal se et indlæg jeg har lavet på facebook, så kan jeg tagge ham ved at skrive hans navn i opdateringen, facebook vil automatisk udfylde med forslag til venner man kan tagge for at gøre det nemmere.

Foto og check-in tagging fungere lidt anderledes. Når du befinder dig et sted kan du tilføje facebook venner som du er sammen med ved at søge på deres navne og således tagge dem. Du tagger en ven i et foto ved at vælge “tag foto” muligheden i bunden af det valgte billede.

Det er Vittigt at  huske på at alle hare forskellige præferencer i forhold til at tagge. Nogle vil med det samme se på det indhold de er blevet tagget i og konsekvent fjerne det uanset hvad. Det kan være fordi de ikke kan lide, hvordan de ser ud på det pågældende foto, og de kan måske heller ikke lide at andre ved, hvor de befinder sig osv. Vær opmærksom på andres bekymringer for privatlivet og dit eget og værn om det.

Du kan ændre på dine indstillinger under private indstillinger – tidslinje og tagging for at justere dine indstilllinger, hvis du ønsker at gennemse tags inden de bliver udgivet, ellerhvis du vil kontrollere hvem der kan se dem.

 

8. Privatliv, dine indstillinger på facebook

profil indstillinger facebook privatliv

Der kan skrives rigtig meget om facebook og privatlivet, nok til at udgive en hel bog, derfor er de vigtigste ting listet herunder.

  1. Intern-burger privatliv: Er du venner med din chef på facebook? Du kunne overveje at tilføje ham eller hende til en liste. På den måde kan du vælge, hvilke opdateringer de kan se. Du kan også vælge at begrænse en bestemt lite af venner fra at se opdateringer, hvor andre har tagget dig i. Dette kan du sætte op i dine basale privatliv- indstillinger.
  2. Offentlig profil: Du kan kontrollere hvad andre må se, hvis de ikke er venner med dig på din offentlige profil. Næsten alle ting i din profil kan indstilles så du klart bestemmer, hvem der må se den pågældende information om dig.
  3. Adgang til profil oplysninger fra andre programmer – Nogle programmer og websites, som det sociale Pinterest og musik tjenesten Spotify samt andre, bruger fx din facebook profil eller log on oplysninger til at du kan logge på deres website eller system, samtidig vises der fx på din facebook profil opdateringer, for det du laver på det pågældende website, hvis de har integreret deres website med facebook. De vil normalt spørge om lov inden du begynder at bruge deres site med facebook integration. Hvis du ikke ønsker din information til at være tilgængelig via facebook integration, også kaldet API’s så kan man slå det fra. Du kan også fjerne indstillinger for at facebook viser dig reklamer på baggrund af de virksomheder og brands, som du godt kan lide.

 

 9. Apps på facebook

Facebook applikationer gør det muligt for dig af personalisere og forøge din deltagelse på facebook. Med apps kan man tilføje nærmest alting, det kan lige fra spil til foto mapper, musik eller en quiz. De fleste applikationer der findes er lavet af folk udenfor facebook, som gør brug af et API (det er et interface der bevirker man kan integrere programmer udefra med facebooks website). Mange af disse applikationer har opbygget en tæt relation med facebook, og tilføjer værdi til de sociale lag, da de åbner op for nye muligheder.

Når du installere en app, er det det samme som at man giver man den samtidig adgang til éns data. Det betyder ofte at det vil blive vist på din Tidsline hvordan du bruger den pågældende app. Hvis du fx bruger appen fra musiktjenesten Spotify, så vil tjenesten dele sange som du lytter til på din Tidslinje så dine venner kan se hvad du lytter til. Medmindre at du vælger at fjerne den aktivitet, husk på at mange af disse aktivitets indstillinger som deles kan der reguleres på.

Lige til at skrive bag øret: En app der er lavet godt, som adder værdi, er en app der kan gøre noget sjovt eller give dig en ekstra dimension af din facebook oplevelse. Men hvis, du bruger for mange apps og mange af dem spørger dine venner og de ikke også vil bruge den, så kan dine venner hurtigt blive træt af alt det der bliver sendt til dem fra dig. En god regel er at du skal kun bruge programmer fra venner du stoler på eller fra et respekteret firma.